PIZZA WE WSPÓŁCZESNEJ POPKULTURZE

 ›  › PIZZA WE WSPÓŁCZESNEJ POPKULTURZE

Zdrowie i Sport

PIZZA WE WSPÓŁCZESNEJ POPKULTURZE

Pizza jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych oraz popularnych potraw. Niezależnie od wersji jest doskonale znana i stanowi oficjalnie jedną z podstawowych dań kuchni włoskiej. Jednak czy aby na pewno została “wynaleziona” we Włoszech?

Otóż tak, jednak dania podobne do niej znane były ludzkości już w starożytności. Ciekawym przykładem są Grecy, którzy zajadali się cienkim ciastem pełnym różnych dodatków (charakterystycznych dla nich oliwkami, czosnkiem itd.) – nazywali je “plankuntos”. Podobne placki funkcjonowały także w starożytnym Egipcie, gdzie wypiekane były ku czci panującego aktualnie faraona by uświetnić jego urodziny.

Pizza we Włoszek ma swoje początki gdzieś w okolicy tysięcznego roku, kiedy to po raz pierwszy zaistniała pod swoja aktualną nawą (Pizza). Pochodzi ona od łacińskiego sowa “picea” co w wolnym tłumaczeniu można przełożyć na :powstała z mąki i wody”. Początkowo było to danie popularne jedynie wśród biedniejszej części społeczeństwa. Gdzieś w VIII wieku została doceniona przez resztę społeczeństwa, a momentem przełomowym prawdopodobnie było wprowadzenie do niej sosu pomidorowego. Wydawałoby się, że tak prosty dodatek nie mógł mieć tak dużego wpływu – a jednak. Wynika to z faktu, że wcześniej pomidory nie były znane na kontynencie europejskim.

PIZZA WSPÓŁCZEŚNIE

Pizza jaką znamy powstała u schyłku XIX wieku w Neapolu, gdzie została przygotowana przez piekarza Raffaele Esposito na cześć samej królowej Włoch – Małgorzaty Sabuadzkiej. Trudno o większy zaszczyt, jednak należy podkreślić, że był on bardzo znany w regionie ze swojego kunsztu i niesamowicie smacznych wypieków. Przygotowane przez niego danie charakteryzowało się bogatą kolorystyką i miało charakter nader patriotyczny (co widać pobyło już w zastosowanych składnikach: pomidorów, mozzarelli oraz bazylii – odpowiadających kolejno kolorom na fladze Włoch). Także sama pizza zyskała od tego czasu nazwę Margherita (od imienia królowej).

Współcześnie trudno znaleźć osobę, która nie znałaby pizzy i nie zajadała się nią przy każdej okazji. Oczywiście istnieje aktualnie wiele jej rodzajów, co wynika z zastosowanych dodatków. Tak więc mamy do czynienia z klasycznymi pizzami, które bazują w głównej mierze na takich dodatkach jak szynka, salami, ser, cebula, pieczarki, mozzarella, kukurydza oraz klasycznych przyprawach, jak i bardziej wyrafinowanych np. owocach morza itd. Oczywiście istnieją także propozycje typowo skierowane do wegan i wegetarian.

Kolejną kwestią jest rodzaj ciasta, jak i jego grubość. Niestety nie może być zbyt prosto. Można wybierać miedzy ciastem cienkim, grubym, ale często także razowym bądź nawet bezglutenowym – każdy znajdzie coś dla siebie. Trudno nie oprzeć się wrażeniu, że jest to produkt skierowany do olbrzymiej rzeszy konsumentów w relatywnie dobrej cenie. Wszystko to przekłada się na bardzo dużą popularność – w szczególności wśród osób młodych. Stanowi także nieodłączny element praktycznie każdej parapetówki, imprezy w gronie znajomych, a nawet klimatycznej kolacji we dwoje (tutaj pojawią się pewne kontrowersje, ale i tak się zdarza).

Sam widzisz, jak głęboko zakorzeniła się pizza w świadomości ogólnie pojętej “popkulturze” współczesnego społeczeństwa. Poza oczywistymi walorami smakowymi i niezwykłym aromatem jest to zasługa postępującej globalizacji i bezproblemowego dostępu do kuchni każdego regionu, niemal na wyciągnięcie ręki.

źródło:

https://pizzaklimat.pl/

Share this Post:
PIZZA WE WSPÓŁCZESNEJ POPKULTURZE Reviewed by on March 18, 2019 .

Pizza jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych oraz popularnych potraw. Niezależnie od wersji jest doskonale znana i stanowi oficjalnie jedną z podstawowych dań kuchni włoskiej. Jednak czy aby na pewno została “wynaleziona” we Włoszech? Otóż tak, jednak dania podobne do niej znane były ludzkości już w starożytności. Ciekawym przykładem są Grecy, którzy zajadali się cienkim ciastem